U svijetu gotovo da nema osobe koja ne zna za pizzu – tradicionalno talijansko jelo koje se svakodnevno i na raznorazne načine priprema diljem svijeta. Najpoznatija je ona iz predjela Napulja, a veoma je zanimljiva činjenica da riječ „pizza“ zapravo datira iz 10. stoljeća, kada je po prvi put zabilježena u jednom latinskom rukopisu pronađenom upravo u tom predjelu. Kako i pizza ima svoj dan u godini, a koji se obilježava 9. veljače, u Starijoj mješovitoj skupini „Šapice“ odlučili smo obilježiti taj poseban dan.
Naučili smo kako se priprema tijesto za pizzu, čime je sve možemo nadjenuti te kako je uspješno ispeći. Tako su djeca imala prilike pratiti čitav proces nastajanja pizze, ali i sudjelovati u istom. Najviše im se svidjelo dodavati sastojke na pizzu, pa smo tako odlučili napraviti dvije: jednu sa sirom i šunkom, a drugu samo sa sirom. Naučili smo i da te dvije vrste pizze imaju svoja imena: „Vesuvio“ i „Margherita“. Nismo zaboravili ni na neizostavne sastojke poput pomno pripremljenog umaka od rajčice koji je osnova dobre pizze te origana koji daje onaj poseban, završni dodir istoj.
Naše su „Šapice“ baš poput pravih, iskusnih pizza majstora pripremile vrhunske pizze – sve se u slast pojelo, a tražio se i komadić više. Tako smo još jedan naizgled običan dan u našem vrtiću ispunili životno-praktičnim i radnim aktivnostima prožetim zabavom i učenjem. Vjerujemo da će naša djeca ovakve trenutke pamtiti doživotno, a stečena znanja i iskustva primjenjivati svakodnevno.
Ena Miškić, odgojiteljica